Make-up en mode in de jaren ’50

Marilyn monroe2 Ik ben heel erg into vintage en wou dat ik leefde in de jaren ’50 en ’60. De vrouwen waren toen zo mooi opgemaakt en super vrouwelijk, ik hou ervan. Ik heb al meerdere keren dingen over deze tijd opgezocht en heb besloten om een mooi overzicht te maken van make-up, mode en kapsels uit deze tijd.

Kleding 50s 1Synthetische vezels waren een heel groot succes. De stof droogt snel na het wassen maar een nadeel is dat deze stof heel statisch is waardoor ze aan het lichaam kleeft. Als prints werden de vichyruitjes en polka dots veel gebruikt en in de zomer werden er veel Hawaiiaanse prints gedragen.

De zakjurk van Balenciaga

De zakjurk van Balenciaga

BALENCIAGA maakte kleding met een open rug, passende voorkant en korte mouwen. Ook introduceerde hij de zakjurk, een vormloze jurk. Dit was een grote verandering ten opzichte van het zandlopermodel van het afgelopen decennium.

De trapezejurk van Dior

De trapezejurk van Dior

DIOR creëerde een groot aantal nieuwe lijnen waaronder de A-lijn en de Y-lijn. Toen Yves Saint Laurent op zijn 21ste bij Dior werkte introduceerde hij de trapeze jurk of de A-lijn. Deze jurk was smal aan de schouders, werd breder tot net onder knie en er was geen taille. Dit was een iets vrouwelijkere versie van de zakjurk van Balenciaga. Bij de Y-lijn werd de taille weer benadrukt. Deze jurken werden ook wel potloodjurken genoemd. Ze waren nauw aansluitend en hadden een grote decolleté.

De potloodjurk

De potloodjurk

Andere bekende ontwerpers zijn Jacques FATH, Hubert DE GIVENCHY en Jacques GRIFFE.

De petticoat

De petticoat

Een belangrijk element in de mode voor de dames was de petticoat. Dit is een rok uit vele lagen stof gemaakt en wordt onder een jurk of een rok gedragen zodat ze heel wijd worden. De kleding aan het bovenlichaam was wel altijd passend met een grootte decolleté en het accent werd altijd op de taille gelegd.50s 4 Cocktailjurken waren in de jaren ’50 onmisbaar. Dit is een kortere versie van de vroegere baljurken.

De cocktailjurk

De cocktailjurk

Marilyn Monroe had in 1955 een grote invloed op de mode. Ze werd beschouwd als een dom blondje en een seksbom. Ze had grote borsten en een smalle taille waardoor veel vrouwen zoals haar wilde zijn.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Eind jaren ’50 was Brigitte Bardot een groot voorbeeld. Haar strak geaccentueerde lichaamsvormen werden benadrukt door smalle jurkjes en strakke pulletjes. Ze had weelderige haren en sterk aangezette ogen.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot

Kapsels

Onder de dames was golvend haar of krullend haar dé trend. De populairste kapsels waren de paardenstaart, het poedelkapsel, de penkrullen, de gekrulde bobs en allemaal verschillende opsteekkapsels.

De hoge paardenstaart

De hoge paardenstaart

De paardenstaart was een gemakkelijke oplossing als er niet veel tijd was om de haren op te maken. Dit werd vooral door de jeugd gedragen, hoog op het achterhoofd en samengebonden met een zijden lintje.

Het poedelkapsel

Het poedelkapsel

De oudere vrouwen kozen voor het poedelkapsel. Het haar werd kort geknipt en er werd een permanent in gezet. Met een beetje haarspray erover bleef dit heel goed zitten.

De penkrullen

De penkrullen

Vrouwen met stijl haar kozen meestal voor de penkrullen. Het lange haar werd ’s avonds in rollers gezet, als het nog nat was. Als het ’s morgens droog was werden de rollers er uit gehaald en dan had de vrouw mooie krullen die heel natuurlijk leken. Dit kapsel ging vaak samen met een korte froe die wel stijl werd gehouden.

De gekrulde bob

De gekrulde bob

De gekrulde bobs kunnen op alle haarlengtes toegepast worden. Aan het uiteinde van het haar werden grote rollers gezet. Zo werd het haar naar binnen of naar buiten gekruld.

Opsteekkapsels

Opsteekkapsels

De opsteekkapsels waren meestal in de vorm van een bol op het achterhoofd, maar eigenlijk was alles mogelijk. Het haar werd omhoog gehouden met spelden en andere accessoires.

De favoriete kleur voor de haren van de vrouw was blond.

De strohoed

De strohoed

In het beging van de jaren ’50 werden en nog veel hoeden gedragen. De vrouwen hadden meestal een synthetische strohoed aan die versierd was met veel bloemen. In de tweede helft van de jaren ’50 werden de kapsels belangrijker en daardoor gingen er alsmaar minder vrouwen een hoed dragen.

Accessoires

handschoenen1Handschoenen waren heel geliefd in deze periode. De vrouwen droegen overdag korte handschoenen en ’s avonds lange. De kleur en de stof waren altijd aangepast aan hun jurk.

Om de taille te accentueren werden er vaak brede riemen in de taille gedragen. Om de vrouwelijke vormen te accentueren werden er veel hakken en jarretels gedragen.

Dure juwelen waren niet meer betaalbaar omdat de mode zo snel veranderde. Daarom werden er juwelen gemaakt uit namaakmateriaal die dan wel goedkoop waren. Oorbellen, ketting en armband werden bijna altijd in een setje gedragen.

sjaals1Een sjaal was een heel nuttig accessoire in de jaren ’50. Het werd op heel veel verschillende manieren gedragen: rond de nek of over de schouders, rond het hoofd gedrapeerd, als roem of topje. Een fel gekleurde sjaal was het populairste.

Een kleine handtas

Een kleine handtas

Een kleine handtas werd altijd in de hand gedragen en werd vooral gebruikt om de handschoenen in te bewaren. Grote handtassen kwamen in de mode door Grace Kelly. Zij probeerde haar zwangere buik te verbergen door een grote handtas ervoor te houden. De grotere handtassen werden vaker op de arm gedragen.

Grace Kelly met een grote handtas

Grace Kelly met een grote handtas

De stilleto

De stiletto

De stiletto’s waren heel populair in deze periode. De ontwerper Ferragamo maakte de hak uit staal waardoor hij deze heel dun kon maken. De hiel werd vaak bloot gelaten omdat dit de benen nog langer deed lijken. Om een dagje te gaan shoppen deden de vrouwen schoenen aan met een dikkere en kortere hak. Dan was er nog de ballerina. Deze schoenen werden vooral gedragen om naar school en naar de winkel te gaan. Ballerina’s werden soms ook gedragen met korte, witte sokjes.

Schoenen met een dikkere hak

Schoenen met een dikkere hak

De ballerina

De ballerina

Make-up

make up1In de jaren ’50 was het belangrijk een egale huid te hebben. Vrouwen gebruikten een lichte foundation die hun gezicht net wat bleker maakte en goed dekkend was, om een porseleinen huidje te creëren. Poeder was heel belangrijk in deze tijd. Vrouwen namen hun compact poeder in de meest prachtige doosjes overal mee naartoe en zorgden er zo voor dat hun huid niet zou glimmen.

make up2Wenkbrauwen waren belangrijk, deze werden geaccentueerd en heftig aangezet met een potloodje in een paar tinten donkerder dan hun eigen haarkleur. Ze waren aan de binnenkanten het dikst en donkerst en hadden een duidelijk hoogste punt. De uiteinden waren dunner, maar wel mooi strak aangezet.

make upVoor de oogschaduw was er niet één bepaalde look. De meeste vrouwen droegen vooral wit- en grijstinten, maar ook blauwe en groene oogschaduw begon op de markt te komen. Toch hielden de meeste vrouwen het bij wit op het ooglid, grijs in de arcadeboog. Of een iets zwaardere variant daarop: grijs over het hele ooglid én in de arcadeboog.

make up5Make-up uit de jaren ’50 staat bekend om de heftige, zwarte cateyeliner of een eyeliner wing. Om deze lijn te maken werd oogpotlood gebruikt, maar ook hadden ze toen al gelliner. Hoe lang het uiteinde van de eyeliner moest zijn maakte niet uit, ook de dikte en zelfs de kleur van de eyeliner konden gevarieerd worden.

make up3Mascara was toen ook al belangrijk voor vrouwen. Volle wimpers met véél mascara. Lang, vol en verleidelijk, dat was de bedoeling. In de jaren ’50 werd de eerste mascara met borsteltje uitgebracht. Deze was toen nog van metaal.

make up4De ‘normale’ dames volgden hun eigen liplijn en maakten die rood. In Hollywood gingen de vrouwen echter iets verder. Ze tekenden over hun eigen liplijn heen om vollere lippen te creëren, en sommige vrouwen zorgden er zelfs voor dat de uiteinden van hun mond iets omhoog stonden door het rode lippotlood, waardoor ze altijd een lief lachje op hun gezicht hadden.

Zo, dat is een hele tekst geworden :p. Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen.

XOXO Jerka

6 Comments

 1. 08/01/2014 / 11:18

  Hoge paardenstaart! Doet me erg aan vroeger denken, maar het wordt nog steeds veel gedragen tegenwoordig!

 2. 19/01/2014 / 15:00

  Leuk artikel! Ik vind het ook altijd leuk om artikeletjes te lezen over die tijd!

 3. annette
  04/09/2014 / 14:59

  Geweldige tijd! Komt weer terug. Ga a.s zaterdag in de jaren 50 stijl naar de bruiloft van mijn zoon. Cocktailjurk, haren opgestoken hoge lak hakken het wordt wat. Kijk er naar uit.

  • 04/09/2014 / 15:27

   Inderdaad, deze stijl komt weer terug. En oh wat leuk, die bruiloft! Zoiets zou ik graag ook wel eens willen doen.

 4. 12/03/2015 / 19:20

  dit artikel was erg boeiend want ik heb op school een themadag in de jaren 50 dit heeft me op veel ideetjes gebracht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *